Drie politiemedewerkers hebben in Den Haag de Eremedaille voor verdienste Politie gekregen. Korpschef Janny Knol reikte de medailles uit in het bijzijn van collega’s, vrienden en familie van de gelauwerden. "Wat jullie hebben gedaan, is buitengewoon."
"De Eremedaille voor verdienste is de hoogste onderscheiding die we kennen bij de politie", benadrukte Knol tijdens haar speech in Sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag. "Bedoeld als blijk van waardering voor collega’s die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd of zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de politie. Maar misschien nog belangrijker is de waardering die jullie hiermee krijgen van je eigen collega’s, die jullie hebben voorgedragen voor deze onderscheiding. Want zij weten uit eigen ervaring wat jullie werk inhoudt. En zij weten dat wat jullie zelf zien als 'gewoon je werk doen' buitengewoon is. Jullie deskundigheid, jullie doorzettingsvermogen en jullie moed."
Dit jaar kregen drie politiemedewerkers de eremedaille uitgereikt door de korpschef. Een medewerker van de Dienst Speciale Interventies (DSI) kreeg de onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden tijdens een oefening op hoogte. Hij redde twee collega’s het leven bij een afdaling van een 20 meter hoog gebouw. Toen het ankerpunt op het dak afbrak, vielen zijn collega’s vier meter naar beneden. Razendsnel dook de politiemedewerker op de losgebroken lijn en pakte deze vast. Hij werd met lijn en al naar de dakrand gesleurd door het gewicht van zijn collega's. Met alle kracht die hij in zich had, wist hij een deel van het losgebroken ankerpunt klem te drukken tegen de dakrand. Hierdoor konden zijn collega’s alsnog veilig afdalen. Pas toen hij hoorde dat zij veilig op de grond stonden, liet hij de lijn los en gaf hij toe aan de pijn in zijn handen. Een aantal middenhandsbeentjes in zijn rechterhand bleek te zijn gebroken. "Het lot van mijn maten lag letterlijk in mijn handen", vertelde hij eerder op Instagram. "Ik kon alleen maar denken: wij gaan er vandaag niet aan."
Jan van Manen kreeg de eremedaille opgespeld voor zijn lange carrière bij de opsporing. Hij is al jaren de drijvende kracht achter het Landelijk Video Reconstructie Team dat in opdracht van het OM en/of de rechters reconstructies maakt van vaak zeer ernstige misdrijven. Daarnaast is hij sinds 2000 lid van het Rampen Identificatieteam, waarvoor hij werd ingezet bij rampen als de Tsunami in Azië, de vliegramp in Libië en de MH17-ramp.
De derde medaille werd postuum uitgereikt aan Arnoud de Bruin, beleidsadviseur cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Hij overleed vorig jaar aan de gevolgen van de ziekte ALS. Arnoud was een enthousiaste verbinder en aanjager van de vernieuwingsbeweging BlueM binnen de politie. Zo bracht hij politiemensen en cybervrijwilligers bijeen om samen online criminelen op te sporen. Deze hackatons leverden niet alleen meerdere aanhoudingen op, maar ook een nominatie voor de Anti-fraude Award. Een ander initiatief van Arnoud was de mobiele escaperoom, die wordt ingezet om jongeren bewust te maken van online risico’s zoals sextortion.